Nelojalna konkurencija u RS-u: Nestalo 2.200 malih trgovina

Bez autora
Mar 14 2011

U Republici Srpskoj prošle godine je, zbog utjecaja krize, brojnih administrativnih barijera i nelojalne konkurencije, zatvoreno oko 5.600 malih trgovina te zanatskih i ugostiteljskih radnji. Istovremeno je otvoreno oko 3.400 novih radnji. Zbog pogoršanja ekonomske situacije, opstanak svih ovih radnji je pod znakom pitanja. Oni koji se odluče baviti ovim poslom vrlo brzo uvide da se ne mogu izboriti, zbog čega na kraju stave ključ u bravu i pokušavaju naći drugi posao, a vrlo često završe na birou za zapošljavanje. Razlozi za zatvaranje radnji su i nelojalna konkurencija velikih lanaca koji guše male radnje, veliki broj neprijavljenih zanatskih radnji te zakonska neusaglašenost, zbog čega preduzetnik često dođe u situaciju da dobije dozvolu za rad od nadležnog odjeljenja, a onda mu radnju zatvori građevinska inspekcija jer nema upotrebnu dozvolu.

Nelojalna konkurencija u RS-u: Nestalo 2.200 malih trgovinaU Republici Srpskoj prošle godine je, zbog utjecaja krize, brojnih administrativnih barijera i nelojalne konkurencije, zatvoreno oko 5.600 malih trgovina te zanatskih i ugostiteljskih radnji.

Istovremeno je otvoreno oko 3.400 novih radnji, podaci su Zanatsko-preduzetničke komore RS-a. Direktor ove komore Jovica Bratić rekao je da je, zbog pogoršanja ekonomske situacije, opstanak svih ovih radnji pod znakom pitanja.

- Oni koji se odluče baviti ovim poslom vrlo brzo uvide da se ne mogu izboriti, zbog čega na kraju stave ključ u bravu i pokušavaju naći drugi posao, a vrlo često završe na birou za zapošljavanje, rekao je on.

Istakao je da su razlozi za zatvaranje radnji i nelojalna konkurencija velikih lanaca koji guše male radnje, veliki broj neprijavljenih zanatskih radnji te zakonska neusaglašenost, zbog čega preduzetnik često dođe u situaciju da dobije dozvolu za rad od nadležnog odjeljenja, a onda mu radnju zatvori građevinska inspekcija jer nema upotrebnu dozvolu. Bratić je rekao da će zahtijevati od nadležnih institucija da razmotre stanje u oblasti zanatstva i preduzetništva kako bi se spriječila njihova erozija.

- Siguran sam da bi usaglašavanje zakona i suzbijanje rada na crno za početak bili glavni zamajac zanatstva u RS-u, koji bi omogućio da u narednom periodu otvorimo oko 2.000 novih radnji, dodao je on.

Prema podacima Poreske uprave RS-a, od 1. januara do 28. februara ove godine odjavljena su 323 preduzetnika, a 9. marta u RS-u je registrirano ukupno 42.214 preduzetnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik